top of page

1.

Stress- en 
Rouwcounseling

Stresscounseling. Rouwcounseling. Dit zijn algemene termen die op veel gebeurtenissen van toepassing kunnen zijn. Samen met mij kun je hier je eigen weg doorheen vinden, én hier op juiste manier van groeien. Ik geef jou het gereedschap om hier zelf mee verder te kunnen. Op jouw manier en op jouw tempo.

Een periode van rouw kan op veel situaties toepasbaar zijn. We denken vaak snel aan het overlijden van een dierbare. En dat is zeker 1 van de meest heftige periodes van rouw die er bestaat.

 

Maar rouw kan veel meer behelzen dan alleen de dood. Het kan ook betekenen dat je een serieuze periode van rouw meemaakt om bijvoorbeeld het verlies van een relatie. Vriendschappelijk of anders. Het achterlaten van een deel van je leven. Het achter moeten laten van ideeën en aannames over welke kant je leven op zou gaan. Etcetera. Het kan heel veel omvatten. En juist die periode van rouw is hierin belangrijk om te herkennen, zodat je ook kunt erkennen, dat je bezig bent met verder gaan. Op een fijne manier rouwen, op jouw manier, is een goede kruk om zo goed mogelijk verder te kunnen en nieuwe hoofdstukken open te slaan in je leven. Rouw is dan ook niet lineair. De ene dag is de andere niet. De ene maand de andere niet, en het ene jaar is ook niet het andere. Het is iets wat je meeneemt. Maar je kunt daaromheen wel nieuwe ervaring en een leven bouwen voor jezelf. Dat is waar ik je bij kan helpen.

 

Doordat ik werk vanuit de uitgangspunten dat groei onvermijdelijk is én, dat jij zelf het beste weet hoe je dat kunt bewerkstelligen, kan ik je een mooi kader bieden om vanuit verder te werken. 

Stress. Stresscounseling. Ook een brede term natuurlijk. Voor mijn uitgangspunten qua counseling verschilt dit niet met de rouwcounseling. Ook hier werk ik vanuit het principe dat er groei plaats gaat vinden én dat jij het beste weet hoe je dat voor jezelf kunt doen. Het is soms alleen fijn, en vaak noodzakelijk, om daar wat ondersteuning in te krijgen. Iemand die jóu hoort. Er wordt vaak over stress gesproken alsof het iets tijdelijks is, alsof het vanzelf voorbij gaat. Het kan echter ook fysiek gevolgen hebben. Niet kunnen eten, teveel eten, niet kunnen slapen, je de hele dag opgejaagd voelen, een hogere hartslag etc.. Het gaat niet altijd vanzelf over. En de schade is het het niet waard om er lang mee rond te lopen. 

Vooral voor vrouwen kan het leven enorm stressvol zijn. En het betekent echt niet dat jij het dan 'niet aan kan' of 'dat je het maar moet accepteren'. We leven in een wereld waarin wij als vrouwen nu eenmaal heel veel werk verzetten. Nog steeds geldt bijvoorbeeld vaak dat het huishouden, of het gros hiervan, in onze handen komt te liggen. En ook al heb je een partner die hierin echt wel zijn aandeel doet, dan nog leven we in een maatschappij waarin het voor vrouwen heel 'normaal' is dat we dit allemaal wel even niet doen. En de mannen die, heel lief en goed en aardig natuurlijk, het wel samen met ons oppakken krijgen het ene compliment na het andere. En als vrouw moet je daar dan dankbaar voor zijn. Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat het aan de individuen ligt, maar het is wel de wereld waarin wij leven. En helaas is dit voor vrouwen in veel opzichten gewoon een stuk zwaarder. De lat ligt nu eenmaal hoger. Wat voor enorm veel innerlijk conflict kan zorgen. En dat is een vorm van stress. 

Dit is natuurlijk maar een klein voorbeeld van iets waar je stress van kunt ervaren. Maar is wel 1 van de grootste redenen waarom ik mij in vrouwen specialiseer. Op veel manieren leven we in een andere wereld, met andere verwachtingen, andere bagage en andere kaders. Als we niet voor onszelf zorgen, wie dan wel?

Het geloof in je eigen kunnen en kracht, vanuit daar werk ik. Samen gaan we die bij jou ontdekken, herkennen en verder mee aan de slag. Zodat we van iedere situatie kunnen groeien. Hoe heftig ook. 

Meer weten over waar de term counseling nu precies voor staat en waar het vandaan komt? Het boek van Carl Rogers (On Becoming a Person) is een mooi uitgangspunt. Daar is mijn counseling dan ook op gebaseerd, dezelfde principes en ideeen. Maar dan toegespitst op vrouwen.

bottom of page